Petőfi túra

2017. március 11. - Petőfi túra

Minden évben örömmel készülök eme túrára, egyrészt a tavasz első fuvallata miatt, másrészt ünnepi hangulat ragad az emberre. Idén se volt ez másképp!
Amikor a Batthyány térre érkezvén megpillantottam a nemzeti szín, címeres lobogót, már tudtam csodás napnak nézünk elébe. Az összegyűlt társaság a HÉV út során 10 főre gyarapodott és ennyien vágtunk neki Szentendre szélső házai mentén a Kőhegynek. Hamar összeállt a zászlóvivők sorrendje az egész kirándulás idejére és némi dagonyázás után már szép kilátás tárult elénk Szentendre felé. Sokan választották aznap ezt a túraösvényt és szinte végig együtt haladtunk egy cserkészcsapattal is.
Nem tudjuk, hogy annak idején Petőfi Sándor mely úton jutott fel Vahot Imre társaságában, de biztos nem ezen a kellemes szerpentinen, hisz "iszonyú meredeknek" jellemzi a Kőhegyet. "Alföldi nézőpont", mondhatnánk, de letekintve Napoleon kalapjától rájöhetünk, hogy sziklát mászva valóban kihívás eme magaslat. A turistaház ismét családi melegségével, kiváló zsíroskenyereivel és palacsintáival várt minket, majd a jóleső pihenő után megtartottuk kis megemlékezésünket az emlékműnél. Ezévben a tíz éves Jázmin szívhez szóló Nemzeti Dal szavalata vitt közelebb Petőfihez. Köszönjük ezt az élményt! Túratársaságunk kedvét egy bejelentés is fokozta, hisz Rékáék elárulták, hogy gyermeket várnak. Némi napfürdőzés után emelkedett hangulatban indultunk lefelé Pomáz irányában, ahol utunkat virágzó somfa-bokrok szegélyezték, sárgán hírdetve a tavaszt. Már előre vártam a János-forrást, hisz ilyentájt már ki szokott bújni az avar közül a nemes májvirág. Üdítő halványlila szirmaival hívogatott most is mindenkit és biza nem maradt csodálók nélkül. Lassacskán felűntek Pomáz első házai és a hab a tortán most is a cukrászda volt, ahol mindenkit elöntött az a kellemes bágyadság, mely szélfutta pirospozsgás arccal párosult.

Én továbbra is hiszek a hagyományok megtartó erejében és a továbbadás ezen módjában! "A költő ha visszatér" találkozzon velünk még sokáig eme ösvényen!

 

Szabó Petykó

Szponzorok


 • A3 Építész Kft.
  A3építész
 • Házi Mókus Webáruház
  Házi Mókus Webáruház
 • Vitalitás Zóna - Nutrition, étrend-kiegészítők, edzés, egészség
  Vitalitás Zóna
 • art
  ArtTech Kft.
 • pilisszentkereszt
  Pilisszentkereszt Község Önkormányzata
 • sailor
  Sailor Kft.
 • irka kopia
  Irka-Kópia Papírbolt
 • csodacsali
  Csoda-Csali Horgászbolt